De bouw van het Drijfpaleis naar een ontwerp van Gert Coldewijn, is begonnen op 22 oktober 2001 bij Helldorfer scheepsbouw in Arnhem. Na weken laswerk kon het casco naar buiten gereden worden om op 19 november 2001, Quo Vadis II gedoopt te worden met een flesje bier (we waren de champagne vergeten). Hierna takelde in de haven de hijskraan de bak in het water en werd het naar zijn huidig plek gevaren dat was een historisch moment want ze bleef drijven. En zo kwam Quo Vadis II naast Quo Vadis I te liggen, het een woonarkje uit 1937 waar we op woonden, en de bouw kon beginnen!
Ik werd niet gehinderd door enige kennis van zaken. Een duidelijk idee over hoe de boot uiteindelijk moest worden, was er niet, maar onder de bezielende leiding van bouwmeester Norbert Valk is de houtskeletbouw constructie opgezet en al doende begin je te snappen hoe het wel moet.

 

Pannebier! Door relatie perikelen kwam de bouw stil te liggen en na veel onderhandelen met de bank kon na anderhalf jaar de bouw voortgezet worden. Nu kwam de droom die ik sinds 1984 al heb om een Bed & Breakfast te maken ineens dichterbij. In 1984 kwam de film ‘Local Hero’ uit. In die film is een hoteleigenaar zo vriendelijk en ontspannen met z’n werk bezig, dat wilde ik ook. Door de prachtige locatie waar de boot ligt en het eeuwige vakantiegevoel wat je op het water krijgt, kwam het idee naar boven om de boot een ‘Toscaans’ uiterlijk te geven. 

Drijfpaleis was geboren!

Het ultieme vakantie-idee, prachtige warme kleuren, mooie gebouwen, altijd zonneschijn, zo wil je leven. En dat in Arnhem, een drijvend palazzo. Bouwbesluiten voor huizen gelden niet voor boten dus kon ik bouwen naar eigen fantasie. Het kan altijd nog kleurrijker mooier en beter of erger zoals sommige mensen vinden. Ik word geholpen door veel vrienden en kennissen. Iedereen met z’n eigen specifieke kennis en ideeën waardoor we elkaar met enthousiasme aansteken en vooruitkomen. Als laatste hoop ik dat de boot en tuin als inspiratiebron voor de gasten dienen om hun eigen omgeving zo kleurrijk mogelijk, in ieders eigen smaak en stijl te maken. Weg met de voorzichtigheid!

 

voorbeeld malle pietjes

Hundertwasser in Plochingen

Friedensreich Hundertwasser

geboren als Friedrich Stowasser, was een Oostenrijks kunstenaar en architect. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze

https://hundertwasser.com/en

 

Justo Gallego Martìnez

hij was een boer en stierenvechter. In 1953 werd hij lid van een trappisten abdij, maar acht jaar later moest hij vertrekken toen bij hem tuberculose werd vastgesteld en zijn gezondheid verslechterde. Hij begon een kathedraal te bouwen op een perceel dat hij had geërfd van zijn ouders. Hij had beloofd dat als hij herstelde van de tuberculose, hij een heiligdom zou bouwen ter ere van de Nuestra Señora del Pilar tot wie hij had gebeden.

https://onemancathedral.com/es/

De efteling

De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld: natuurpark de Efteling opende op 11 mei 1951. De wortels van het huidige park liggen in 1935, toen het R.K. Sport- en Wandelpark op 19 mei geopend werd. De plannen om een sportterrein aan te leggen ontstonden in 1933 en werden geïnitieerd door pastoor De Klijn en kapelaan Rietra. Dit plan is later uitgebreid met een speeltuin en theehuis.

https://www.efteling.com/nl

De efteling

Sacro Bosco

Pier Francesco Orsini, bekend als Vicino, bouwde het vanaf het midden van de 16e eeuw en voltooide het eerste deel van het werk al in 1552. Vicino, heer van Bomarzo tot 1581, liet de rotsen ter plaatse beeldhouwen, animeerde ze en gaf ze vormen, soms bedreigend en soms overtuigend, van dromerige wezens. De Bosco verschilt van de Italiaanse tuinen en hoewel het deel uitmaakt van de architectonisch-naturalistische cultuur van de tweede helft van de zestiende eeuw, vormt het een unicum dat leven geeft aan een hermeneutisch labyrint van stiltes, toespelingen en illusies.

https://www.sacrobosco.eu/

De tuinen van Bomarzo

Antonio Gaudi

de spaanse grote tovenaar, geboren in 1852. Op zijn zeventiende trok hij naar Barcelona om er architectuur te studeren aan de Escola Superior d'Arquitectura (Hogeschool voor de Architectuur). Om in zijn levensonderhoud te voorzien had hij bijbaantjes bij architecten in de stad. Gaudí was geen goede student maar viel op door zijn eigenzinnigheid. Zo tekende hij bij zijn afstudeerproject "voor de sfeer" een volstrekt irrelevante lijkwagen op een bouwtekening van een poortgebouw van een begraafplaats.

Joseph Ferdinand Cheval

was een Franse postbode die 33 jaar van zijn leven wijdde aan het bouwen van zijn Palais idéal in Hauterives, dat beschouwd wordt als een van de opmerkelijkste uitingen van naïeve architectuur. Cheval begon de bouw in april 1879.

https://www.facteurcheval.com/

 

Ra Paulette

is een Amerikaanse grot beeldhouwer gevestigd in New Mexico die in heuvels graaft om uitgebreide artistieke ruimtes te beeldhouwen. Sinds hij in 1990 begon met beeldhouwen, heeft hij meer dan een dozijn grotten gegraven in New Mexico. 

 

Kunsttuin Nederlands Kremlin

Ger Leegwater, 1945, brengt zijn fantasie tot leven, van verschillende materialen maakt hij bijzondere bouwwerken en beelden . De Italiaanse architecten Bernini en Borromini uit de barokperiode hebben Ger geïnspireerd om zelf te gaan bouwen. Ook de invloed van de Russische- Italiaanse architect Rastrelli, ontwerper van Het Winterpaleis  is terug te zien in de bouwwerken van het Nederlands Kremlin.

https://www.kunsttuinnederlandskremlin.nl/